Bezplatná právna poradňa

Zmena účelu nebytovej stavby na prevádzku: ambulancia, ubytovanie či služby

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem prerobiť maštaľ na ubytovanie, ak je na obecnom pozemku?

z otázky predpokladáme, že súčasnú hospodársku budovu chcete prestavať na priestory, v ktorých sa bude poskytovať ubytovanie, teda išlo by o priestory, v ktorých by ste vykonávali podnikanie - poskytovanie ubytovania. Z pohľadu stav. poriadku to možné je.

celá odpoveď ›

Je možné legálne zmeniť kanceláriu na zdravotnícke priestory (ambulanciu)?

z otázky predpokladáme, že nie ste vlastníkom predmetných priestorov, preto okrem písomného súhlasu vlastníka nehnuteľnosti budete potrebovať súhlas hygieny - prísl. reg. úradu verejného zdravotníctva a následne požiadať o stav. povolenie podľa rozsahu potreby stav. prác. Odporúčame najprv získať súhlas vlastníka…

celá odpoveď ›

Musím mať stavebné povolenie na zmenu užívania stodoly na podnikateľský priestor?

na Vašu otázku uvádzame nasledovné : Podľa ust. § 85 stavebného poriadku platí, že "stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Prosím vás, ako môžem zmeniť nebytový priestor na zdravotnícke zariadenie (fyzioterapia-rehabilitácia)? Stačí prehlásenie na stavebnom úrade, že priestor vyhovuje daným účelom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na stavebné právo

Dobrý deň,

podľa ust. § 85 stavebného poriadku platí, že "stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84."

Na uvedenie priestorov do prevádzky budete potrebovať aj povolenie regionálneho úradu verejného zdravotníctva (http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=section&id=6&Itemid=58).

Odporúčame samotný zámer prestavby najprv konzultovať s odborníkom na Vami uvedený účel využitia stavby, teda či stavba aj po prestavbe a príslušných úpravách bude dostatočná z hľadiska jej umiestnenia a následného potencionálneho využívania zákazníkmi (architekt, reg. úrad verejného zdravotníctva, súhlas vlastníka nehnuteľnosti).

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Marta B.
    Marta B.

    20. novembra

    Dakujem velmi pekne. Vase poradenstvo v stavebnom prave mi velmi pomohlo, už viem ako dalej postupovat pri rieseni mojho..

    recenzie

Môžem prerobiť maštaľ na ubytovanie, ak je na obecnom pozemku?

Dobrý deň,

chcem sa opýtať, či môžem prerobiť starú maštaľ na ubytovacie priestory. Maštaľ je v mojom vlastníctve a pozemok je obecný.

Ďakujem,
Peter.

Odpoveď advokáta na stavebné právo

Dobrý deň,

z otázky predpokladáme, že súčasnú hospodársku budovu chcete prestavať na priestory, v ktorých sa bude poskytovať ubytovanie, teda išlo by o priestory, v ktorých by ste vykonávali podnikanie - poskytovanie ubytovania.

Z pohľadu stav. poriadku to možné je. Otázkou je či príslušné orgány Vám schvália výstavbu resp. prestavbu priestorov.

Z pohľadu stav. poriadku platí ust. § 58, podľa ktorého stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu (napr. nájomná zmluva, dohoda o budúcej kúpnej zmluve a pod.).

Stavebné povolenie v zmysle ust. stav. poriadku je samozrejmosťou.

Odporúčame súčasne oboznámiť sa s ust. vyhl. č.  532/2002 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, ktorej sa týka aj ubytov. zariadení.

Bezplatná právna poradňa

Je možné legálne zmeniť kanceláriu na zdravotnícke priestory (ambulanciu)?

Dobrý deň.

Rád by som sa informoval, či je možné a aké sú právne požiadavky pri transformácii nebytových priestorov (konkrétne kancelárií alebo ich časti v kancelárskej budove) na zdravotnícke priestory, napríklad ambulanciu.

Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď advokáta na stavebné právo

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že nie ste vlastníkom predmetných priestorov, preto okrem písomného súhlasu vlastníka nehnuteľnosti budete potrebovať súhlas hygieny - prísl. reg. úradu verejného zdravotníctva a následne požiadať o stav. povolenie podľa rozsahu potreby stav. prác.

Odporúčame najprv získať súhlas vlastníka nehnuteľnosti a zistiť potrebné podmienky na reg. úrade verej. zdravotníctva.

Bezplatná právna poradňa

Musím mať stavebné povolenie na zmenu užívania stodoly na podnikateľský priestor?

Dobrý deň, nedávno sme zakúpili dom, ktorý má na záhrade stodolu s popisným číslom, v katastri zapísanú ako hospodársku budovu. Plánujem ju premeniť na podnikateľský priestor a umiestniť tam súkromnú saunu s vírivkou. K tomu je potrebné vykonať len rekonštrukciu bez dispozičných zmien a zabezpečiť prívod vody a elektrického kúrenia. Mohli by ste mi poradiť, ako mám postupovať, aby som túto zmenu zaznamenali aj na katastri? Mám začať so žiadosťou o stavebné povolenie a vypracovaním projektu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na stavebné právo

Dobrý deň,

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Podľa ust. § 85 stavebného poriadku platí, že "stavbu možno užívať len na účel určený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmene spôsobu užívania stavby, jej prevádzkového zariadenia, v zmene spôsobu a v podstatnom rozšírení výroby alebo činností, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, vyžadujú rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby; na konanie o zmene v užívaní stavby sa vzťahujú primerane ustanovenia § 76 až 84.

Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby, prerokuje stavebný úrad pri stavebnom konaní a po jej dokončení vykoná kolaudáciu zmeny stavby. Zmenu v užívaní stavby, ktorá je spojená so zmenou stavby spočívajúcou v stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby a nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, môže prerokovať stavebný úrad v spojenom konaní o zmene v užívaní stavby podľa odseku 1. Zmeny účelu užívania stavby, ktoré spočívajú v zmenách podľa odseku 1 a 2, stavebný úrad nepovolí, ak sú v rozpore so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie."

T. j. : Vo veci musíte podať žiadosť o stavebné povolenie podľa § 58 stavebného poriadku , kedy bude na základe podkladov a dokladov zmenený aj účel využitia stavby. K žiadosti o stav. povolenie budete musieť samozrejme predložiť aj projektovú dokumentáciu. 

Odporúčame samotný zámer  prestavby najprv konzultovať s odborníkom na Vami uvedený účel využitia stavby, teda či stavba aj po prestavbe a príslušných úpravách bude dostatočná z hľadiska jej umiestnenia a následného potencionálneho využívania zákazníkmi.

Po kolaudácii stavby pokiaľ nedôjde k zmene vlastníka, zmene rozlohy a usporiadania stavby požiadate katastrálny odbor o vykonanie záznamu podľa ust. § 34 zákona o katastri nehnuteľnosti, ku ktorému priložíte kolaudačné rozhodnutie prípadne aj geom. plán ak dôjde k zmenám v rozlohe pozemkov a druhu stavby (hospodárska budova na budova obchodu a služieb podľa vyhl. č. 461/2009 Z.z. ktorou sa vykonáva zákon o katastri nehnuteľností).

 

 

 

 

 

 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na stavebné právo, najmä na stavebné povolenia, územné konania, čierne stavby, susedské spory, kolaudácie a správne konania podľa stavebného zákona. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.